Tavaszi virágaim

Nagyon szeretem a virágokat! Nem csak nézegetni, hanem "bíbelődni" is velük: ültetni, locsolgatni, kapálni körülöttük... na és persze csodálni őket. Idén tavasszal szép nagyvirágú árvácskapalántákat, és rózsaszínű százszorszépet ültettem (egyelőre). Ők nem drágák, én 98.-Ft/ darab áron vettem, de azóta még olcsóbban is láttam. 2 nyári virágok, már ősszel is ki lehet ültetni őket, október táján.

Itt vannak a fotóik:




És egy kis ismertető róluk:

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) a kétnyáriak csoportjának legelterjedtebb képviselője, ő hideg időben is virít, védett helyen, akár a hó alól is kidugja virágait. A legismertebb kétnyári virágunk 15-20 cm magasra nő meg. Nagyon fontos, a hiedelemmel ellentétben, az árvácska nem tud elfagyni! Ha mégis az őszi ültetésű növények közül tavaszra egy pár kipusztul, az ok az, hogy a nagy hidegben nem tud vizet felvenni, illetve befülled a hótakaró alatt. Megoldás erre a hideg teleken: a növényeket takarjuk be, pl. fenyőággal, lombbal.
A vásárlásnál erőteljes, jól fejlett, bokros, de be nem öregedett példányokat válasszunk. Ültetéskor a palántákat 15 x 15 cm sor és tőtávolságra helyezzük, válasszunk lehetőség szerint napos vagy félárnyékos helyet. Ültetésnél laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt alakítsunk ki számukra.
A virágágy megtervezésekor érdemes a kiültetést hagymás növényekkel kombinálni, pl. remekül mutat a tulipán a kétnyáriak mellett. Mindenképpen ajánlatos csoportosan ültetni, egy – egy szín ilyenkor mutat igazán. Az árvácska az időjárástól függően május végéig, június elejéig virágzik, a meleg idő beköszöntével a virágok elaprósodnak, és a növény felnyurgul.

A százszorszép (Bellis perennis) virágágyi dísznövény. Magassága: max. 15 cm; virága: fehér, világos rózsaszínű, félig telt vagy telt; (márciustól júniusig); napos termőhely; viszonylag igénytelen. A helyes, régóta kedvelt vad százszorszép nemesített változata, a réti százszorszéptől származik. A leghálásabb tavasszal virágzó növényeinkhez tartozik és nagyon alkalmas szegélyek beültetésére.

Nyílnak már a tulipánok is, őket elvirágzás után át kellene végre ültetnem majd valami jobb helyre. Róluk tavalyi fotóm van, de most is ilyenek. :-)


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése