Programajánló: Húsvét a Skanzenben


A Skanzen Szentendrén húsvétkor is várja látogatóit. (Ez nem egy fizetett hirdetés, hanem tényleg ígéretes programnak látszik, főleg gyerekes családok számára.:-))


Egy kis ízelítő:

"HÚSVÉT 2011
április 24-25. vasárnap-hétfő

2011-ben Húsvét fesztiválunknak négy múzeumi tájegység ad otthont: a Felső-Tiszavidék, a Kisalföld, az Alföldi mezőváros és a Nyugat-Dunántúl.

Az ünnepek különleges együttállása tapasztalható idén húsvétkor. A magyar népi vallásosságban állattartók, pásztorok védőszentjeként tisztelt Szent György napja húsvétvasárnapra esik. A néphagyomány szerint ez az igazi tavasz kezdete, így ekkor hajtották ki először az állatokat a legelőkre. A hagyományokhoz híven mi is kitereljük rackajuhainkat a karámokból. Húsvéthétfőn pedig szemügyre vesszük őket, hogy eldöntsük, melyikőjük lesz a birkaszépségverseny nyertese.

Kézműves műhelyeinkben népművészek mutatják be a húsvéti tojás díszítésének számos technikáját (írókázás, berzselés, karcolás, patkolás), melyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők, vagy akár lélekmadarat, öko tojástartót készíthetnek. Népi ügyességi és sportjátékokat játszhatnak, családi vetélkedő méretethetik meg magukat a vállalkozó szelleműek. Felelevenítjük a húsvéti szokásokat, tavaszi határjárásunkon felkeressük kegyhelyeinket. Ünnepi étkekről tematikus tárlatvezetések során nem csak sok érdekességet hallhatnak, hanem meg is kóstolhatják a frissen készült ételeket a vendégek.

A „zsidó húsvétot” is ebben az időszakban ünnepeljük idén. A Felföldi mezőváros Mádi kereskedőházában felelevenítjük a pészach hagyományait. Széder estére terített asztalon helyet kap a hagyományos széder tál keserű gyökérrel, chároszettel, karpasszal. A gyerekek a szokásokhoz híven megkereshetik az elrejtett macesz darabokat.

Népművészet mesterei adják át tudásukat húsvétkor a vendégeknek: mesemondás kicsiknek és nagyoknak, fafaragás hagyományos technikáinak bemutatása. Fesztivál színpadunkon változatos gyermek műsorokkal, élő népzenei produkciókkal várjuk látogatóinkat.

Részletes programleírás, jegyárak, elérhetőség és minden egyéb információ a Skanzen honlapján.

Annyit már itt elárulok, hogy lesz egy csomó "csináld magad" program is, mint gyertyamártás, tojáskarcolás, virágkoszorú-készítés, vetélkedők stb.
Jó szórakozást az idelátogatóknak!
A fotó innét származik.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése