Húsvéti készülődés - sonkafőzési tippek

A húsvét elmaradhatatlan gasztronómiai élvezete a sonka és a tojás. Hagyományosan főtt tojással, és tormával fogyasztották a böjt után Húsvét reggelire, miután elvitték a templomba megszentelni.
Érdemes inkább drágább, de jó minőségű, valódi sonkát – parasztsonkát vagy kötözött sonkát vásárolni, lehetőleg nem gyorspácolásút. Vagy főzhetünk füstölt csülök, illetve tarját is.



Sonkafőzés
A sonkát langyos vízben mossuk meg, ha kötözött a sonka, akkor a madzagokat még áztatás előtt távolítsuk el, majd áztassuk be minimum egy éjszakára, de akár egy napot is állhat a páclében. Főzéskor egy nagy edényben annyi hideg vízben tegyük fel főni, hogy a víz teljesen ellepje. Kb. három-négy órán keresztül kell főzni. Ha megpuhult - ezt onnan látjuk, hogy kezd elválni a csonttól -, húzzuk le a tűzhelyről, de a főzővízben hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. A főzővízbe fűszerként tehetünk kakukkfüvet, szegfűszeget, szegfűborsot és/vagy borókabogyót. Ha különlegesen finom tojásokat szeretnénk enni, akkor azokat, miután alaposan megmostuk, a sonka mellé tehetjük főni. Leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A sonka főzőlevét felhasználhatjuk levesek, egytálételek ízesítéséhez, de főzhetünk benne kemény tojást is, mely különleges füstös ízű lesz.

Tippek
A sonka főzésekor ízlés szerint szinte bármilyen fűszert felhasználhatunk a kötelező bors és babérlevél mellett. Ezáltal különleges ízű sonkát varázsolhatunk az asztalra. A sonka áztatásával csökkentjük annak sótartalmát és a többszöri páclé cserével a füstölt íze is csökken. Sonkafőzés előtt a páclébe tehetünk fokhagymát, vöröshagymát, gyömbért vagy száraz fehér bort is.

A szokásos főtt tojás, torma, retek mellé lila- és/vagy újhagyma, piros hónapos retek, jégcsapretek, fekete retek (ez utóbbi durvára reszelve és enyhén sózva a legízletesebb) kerülhet a sonka mellé az asztalra, de kínálhatunk télálló almát vagy körtét is. Majonézes vagy ecetes burgonyasalátát is feltálalhatunk körítésként. Hazai jellegzetesség a sonka mellé kalácsot kínálni kenyér helyett.

Ha marad…
Ha maradna a sonkánkból, többféleképpen is felhasználhatjuk: készíthetünk belőle sonkás tésztát vagy sonkakrémet. Mindkettő alapja, hogy a maradékot ledarálva jó sok tejföllel összekeverjük. Első esetben a kifőtt laskatésztát (metéltet vagy kockát) e masszával rétegezve kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben vagy a mikró grill funkciójával az egészet összesütjük, amíg a teteje megpirul. Második esetben ebbe a tejfölös masszába még reszelt sajtot keverünk (akár többféle sajtból), borsozzuk, kis szerecsendiót reszelünk bele, szeletelt kenyérre halmozzuk és ez is mehet a mikróba vagy a sütőbe.
A sonka főzőlevében nem csak tojásokat főzhetünk, hanem felhasználhatjuk például bableves vagy krumplileves készítéséhez is.

Jó étvágyat! ;-)

3 hozzászólás:

Messzenéző Minyon írta...

Én is így csinálom inden évben: megfőzöm a beáztatott sonkát, annyi lében, amennyi kell, tojásokat főzök, sőt, azokat is hagyom a lében kihűlni. A maradék sonka főzőlevet műanyag dobozokban adagokban lefagyasztom későbbi bableveshez, lencséhez, sárgaborsóhoz. De idáig sosem tettem semmilyen fűszert a sonka főzéséhez, majd idén kipróbálom! A sonka már megvan: házi készítésű, több hétig pácolt, füstölt mangalicasonka, nyamm!!

Fahéjasalma írta...

Hú, ez nagyon jól hangzik! Mármint a mangalicasonkád! :-) Mi egy kis kötözött sonkát vettünk idén, tavaly is, és a tavalyi nagyon finom volt. Szerintem a hagyma, fokhagyma nagyon jól megy hozzá. Én babérlevelet is szoktam dobni a főzővízbe.

Messzenéző Minyon írta...

Igen, az ára is jól hangzott :) De nem sajnáltuk érte a pénzt, mert már évek óta bevált a hely, a minőség.

Megjegyzés küldése