Színek - a piros

Piros

A vörös, vagy piros tipikusan a szerelem, szenvedély, energia, színe. Ezen kívül, hasonlóan az említett jelentésekhez, szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának, izgatottságnak, forróságnak, erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek, háborúnak, radikális lázadásoknak, de a kommunizmusnak, konzervativizmusnak (az USA politikájában), liberalizmusnak (Kanada politikájában), és a Szent Léleknek is. A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe. Egyike a reklámokban leggyakrabban használt színnek.
A pirosnak erős hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

A pirosat kedvelők kezdeményezők, kreatívak, fizikailag is aktívak. Bizonyos tárgyak pirosra festve kifejezetten figyelemfelkeltőek: veszélyt jelzők, izgalmat kiváltók, de akár sokkolóak is lehetnek. A piros ruha magára vonja a tekintetet, érzékiséget sugall, de hiperaktív embereknek nem ajánlott a túl sok piros viselése, mert agresszivitást válthat ki a többiekből. A piros vitalitást, energiát sugároz, növeli akaraterőnket és szexuális vágyakat ébreszt.
Bíborvörös: a művészi kreativitás jelképe.
Rózsaszín: az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe.
Halvány rózsaszín: a halvány rózsaszín a tavasznak is színe, de a gyermeki, az egészséges, nőies dolgok, a szerelem, romantika, élvezet, házasság, ártatlanság jelképe is.
A piros / vörös jelentése más kultúrákban: Kína: szerencse; a menyasszonyi ruha is lehet piros. India: tisztaság; keleti kultúrák: a piros a fehérrel együtt az öröm színe.

A piros a lakberendezésben:
A piros a leglángolóbb és az egyik legbátrabb szín, amit a lakásban használhatunk. A vörös a tűz és a hőség színe is, így egyértelműen meleg hatást kelt. Érdemes tudnunk, hogy a meleg színek otthonossá, meghitté és – érthetően – meleggé teszik a lakókörnyezetünket, egyúttal azonban általában némileg kicsinyítik a teret. (Az intimitás érzete összehúzza, kuckóvá alakítja a helyet.) A piros színekben tobzódó, sok vöröset tartalmazó szoba inspiráló és buja lesz, viszont jóval kisebbnek tűnik majd, mintha fehér vagy halványszürke színeket használnánk.
A túl sok vörös türelmetlenséget, nyugtalanságot, agressziót okozhat, idegesítő és feszültséget kelt, megnyugtatásra szánt környezetbe semmiképpen nem ajánlott. A piros szín komplementere a zöld, ezzel alkotja a legnagyobb és legerősebb kontrasztot. Szépen harmonizál viszont a barna árnyalataival és a pácolt vagy színezett fa bútorokkal vagy fapadlóval.

Vörös
A vörös szín jelentései: növekedés-pusztulás

Kreatív, dinamikus, aktív, adrenalin, akarat erő…

A vörös szín a hatalom jele, de figyelmeztet a veszélyre is. A hiperaktív emberek túl sok vörös színű ruhát ne viseljenek, mert agressziót válthat ki belőlük.

A vörös szín gyógyító hatása:
A vörös szín vitalitást sugároz, de a pusztulást is jelképezheti.
A vörös jó méregtelenítő, kitisztítja elménkből, testünkből a negatív szemléletet. De képes a vörös szín fellazítani az izmokat, ízületeket.
Azok számára akik könnyen megfáznak, nagyon hatásos lehet ez a szín.
Ha valaki viszont stresszben él, esetleg szívbeteg, kerülje el a vörös színt!
A vörös szín képes biztosítani számunkra azt a plusz löketet, amely céljaink elérésére sarkal.
Tipp: Ha félünk kiállni mások elé, beszédet tartani, öltözzünk pirosba! Növelni fogja önbizalmunkat!
A vörösek csoportjába tartozik a Rózsaszín is.
A rózsaszínt viselő nő, nőies, érzéki, kedves, romantikus. Lelki szépséget, szeretet, együttérzést jelképez.
Ez egy nőies szín és képes pihentetni a fizikai testet.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése