Őszi tippek - házon kívülre

Az ősz talán az év legszebb szezonja. A természet csodálatos színekben pompázik, az idő még kellemes szabadtéri programok megvalósításához, legyen az hétvégi kirándulás, kerti grillezés vagy piknik. A gyerekek visszatérnek az iskolák rutinjába, a felnőtteket pedig a nyári szünetek alatt felhalmozódott munka várja. Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték  hűvös illata a tél közeledtét jövendölik, amire érdemes alaposan felkészülnünk a családban, otthonunkban, életmódunkban.


Tippek, programok házon kívülre

Az időjárás általában kiváló ősszel arra, hogy kiránduljunk, kerékpározzunk, hegyet másszunk, hiszen nincs nagy hőség, az eső is ritkán esik. Érdemes ellátogatni olyan helyekre, túrákra akár gyerekekkel is, amelyek nem túl megerőltető programok a zöldben. Napközben a csalogató napsütés még akár egy piknikre is lehetőséget ad. A séták közben pedig begyűjthetünk alapanyagokat az otthonunk őszi dekorációjához is. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele, ráadásul mindez szabadban, friss levegőn még egészségesebb.
Szintén ősszel rendeznek sok szabadtéri rendezvényt is, részben már a szüret jegyében. Figyeljük tehát lakhelyünk környékén az őszi programokra csalogató plakátokat, szórólapokat. A kínálatban szerepelhet őszi fesztivál, gesztenyeünnep, Márton napi rendezvények, szüreti- és borfesztivál, hagyományőrző vígasságok, bográcsfőző verseny, pálinka- és kolbászfesztivál, hagyományőrző rendezvény is. Ezeken a rendezvényeken nem csak jót lehet enni és inni, akár sztárvendéggel találkozni, de kirakodóvásár mellett tartalmas program várja kicsiket és nagyokat egyaránt. Ezen rendezvények előnye a családok számára, hogy a belépés általában ingyenes, csak az ott fogyasztott extrákért kell fizetni. A szintén ingyenes szüreti mulatság, felvonulás az egész család számára kellemes program lehet. Néhány konkrét ajánlat a Budapesten és környékén élő gyerekes családoknak őszi kirándulásokhoz: vonatozás a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúttal az őszi erdőben, a Budakeszi Vadaspark vagy a Veresegyházi Medveotthon meglátogatását. Ha pedig egy egész napos kirándulásra és egyben szórakozásra is vágyunk, vigyük el a gyerekeket egy Balaton-felvidéki, vagy Zempléni kirándulásra. Sok látnivalóval és programmal várja a látogatókat a szentendrei Skanzen is.
Ha pedig az idő rosszabbra fordulna, a mozik és a színházak kínálata mellett további lehetőségeink is vannak, pl. a Fővárosi Nagycirkusz aktuális programjának megtekintése, rövidebb látogatás a budapesti vagy vidéki állatkertekbe, mielőtt az állatok téli pihenőre térnek.

Szép időben menjünk kirándulni vagy hosszú sétákra parkokba, erdőkbe (akár piknik kosarat is vihetünk magunkkal!). Gyűjtsünk elhullott leveleket, erdei bogyós ágakat, csupasz gallyakat, vesszőket, gesztenyéket, tobozokat, diókat, mogyorókat stb. A leveleket könyvlapok között szárítsuk ki. A lapos és száraz levelekből gyorsan készíthetünk egyszerű díszeket, pl. gyertya-alátétet, asztali díszt, függőket. Felhasználhatjuk őket dísztálakhoz (mogyorók, diók, gesztenyék, tobozok alatt), gyertyák dekorálásához, gyümölcstálak díszítéséhez (alma, füge, körte, mini sütőtök mellé). A természetben talált elemeket nem csupán őszi dekorációként tudjuk felhasználni, hanem eltehetjük későbbi karácsonyi díszek készítésére is.
Az őszi évszakot hasznos munkával is kitöltők számára ott a kert, termény betakarítási és télelőkészítő feladatokkal. Ősszel érdemes előkészíteni a virágos kertet, udvart a következő tavaszra, ültetni, átültetni, egy utolsó fűnyírás után a fűnyírót, kerti locsolót a téli pihenésre elpakolni. És akkor még nem is említettük a szüretet! Vidéken családi, baráti körben élvezetes órákat tölthetünk el szüreti munka közben is.
/Forrás: tutitippek/

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése