Színek - a fehér

Egy kis érdekesség: mit jelentenek a színek? Hogyan használjuk őket mindennapjainkban, egészségünk megőrzésében, a gyógyításban, lakásunk berendezésekor, és mit árul el rólunk kedvenc színünk?
A színek jelentése kultúránként különbözhet, vagy hasonlíthat is. Elmondhatjuk, hogy minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája is. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és persze nagyban személyiségünktől, hangulatunktól is.
Kezdem a fehérrel, ami így a havas januárban amúgy is aktuális. Ámbár, a fehér valójában nem szín... de mégis. :-)

A fehér

Világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki. Távolinak tűnő szín, a hideget, telet, semlegességet, de a reményt, könnyedséget, házasságot is jelentheti. A hó színe, az ártatlanság és a tisztaság jelképe; nemességet, valamint tiszta és érzékeny személyiséget sugall. Egy fehér színű lakás élénk, de a túl sok fehér steril, kórház-szerű környezetet teremt. Fehér falakat érdemes festményekkel vagy virágokkal díszíteni. A test pozitívan reagál a fehér színre, mert ez az összes színt kombinálja.
Tisztaság, teljesség, eredetiség, nyitottság, egyenlőség... A menyasszonyi ruha fehér színe is a tisztaságot jelképezi. A fehérben egyensúlyban van a többi szín, ezért is a leghűvösebb szín.A fehér a "lelki megmentő". Előhozza a reményt és a békességet. Azonban a túl sok fehér használata nem előnyös, mert ürességérzetet és frusztrációt okozhat. Ezért nem jó kisgyermekek szobáját csak fehérre festeni.


Fehér a lakásban

A fehér színtől sokan tartanak, hiszen a nehéz tisztíthatóságot, a kórházi hangulatot látják mögé. Pedig ez a szín is, mint az összes többi, sokkal több lehetőséget rejt magában, mint azt először gondolnánk. A lakásbelső hangulatát legjobban a színek határozzák meg, így kiemelten kell figyelni, milyeneket és főként milyen árnyalatokat választunk. Minden szín más érzést, életstílust közvetít, így ahhoz, hogy saját stílusunknak megfelelőt válasszunk, alaposan gondoljuk át, mi a legideálisabb az életvitelünkhöz.
Érdemes először uralkodó színt választani, majd annak hatását tompítani, erősíteni, vagy éppen izgalmasabbá tenni kiegészítő színek alkalmazásával. A fehér szín mint főszín, nem a színek hiányát jelenti egy térben. Nem lesz a helyiségnek mindenképpen hideg, unalmas, vagy szigorú hatása. Ehhez azonban valóban fontos, hogy ügyesen és körültekintően használjuk, mert így nyugodt és meghitt hangulatot sugároz, és egyben frissességet csempész az otthonba. Mindezek mellett határozottságot, visszafogott eleganciát és méltóságot is tükröz.
Kitűnően használható régimódi és modern bútorok mellé. A legjobban nagyobb térben mutat, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a kicsi helyiségeket nagyobbnak, a sötétebbeket pedig világosabbnak mutatja. Fehér falak, burkolatok esetén is lehet fehér bútorokban, kiegészítőkben gondolkozni, mert így akár lenyűgöző összképet is elérhetünk. Fontos, hogy a hófehér bizonyos kombinációkban valóban hidegen hat, ezt könnyen el lehet kerülni, ha több összeillő árnyalatot használunk az egysíkúság helyett.

Abban az esetben, ha sok fény jut a helyiségbe, bátran lehet választani hideg, kékes tónusú árnyalatot. Hideg fehér árnyalatnak számít a tojáshéj, a jég, az osztrigahéj, és az alabástrom. Ellenben ha kevés természetes fény éri a szobát, érdemes valamilyen pirosas-sárgás tónusú meleg árnyalat mellett dönteni, mint a mészkő, a krém, a vaj, vagy az elefántcsont. Az egész összhatást tovább lehet lágyítani pasztellszínekkel, mintákkal és textilekkel. /Lakberendezés.org/

A fehér szín gyógyító hatása
A gyógyításban a fehér fénynek univerzális hatása van, bármikor, bárhol használható a gyulladások csökkentésétől egészen szerveink működésének serkentéséig. Mindez könnyen belátható, ha tudjuk, hogy az összes szín közül a fehérnek van a legmagasabb rezgésszáma (a legalacsonyabb a fekete), s az összes betegség – súlyosságától függően – mind alacsonyabb rezgésszintet képvisel, míg a halál jelenti a nullpontot. A természetben is megtalálható, szilícium tartalmú, fehér színű hegyi kristályt több ezer éve ismerik és használják gyógyításra.
Más színekkel kombinálva a legjótékonyabb. Amikor valamelyik szín elhalványul, használjunk hozzá fehéret.
Ha valaki nehezen nyílik meg, szinte meg van fagyva, akkor érdemes fehér színt használni, hogy felfrissülhessen a többi szín, ezáltal jobb hangulatba kerülhet.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése