Kezdődik a farsang

A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt. A farsangozáshoz íme néhány farsangi tipp.

Farsang, farsangi népszokások

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget – sikertelen üldözését követően végül – a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.
A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.
A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).

Farsang napjainkban

Napjainkban leginkább a báli szezon, álarcos, jelmezes, táncos mulatságok időszaka a farsang. Ilyenkor rendezik meg a velencei karnevált is, és világhírű Rio de Janeiro karneválja. Ha szerencsénk van, kijutunk egyszer ezen karneválok valamelyikére, és személyesen élvezhetjük a karneváli forgatagot és a csodálatos jelmezeket, az egyedülálló hangulatot. Ha karneválra nem is, de Mohácsra van lehetőségünk eljutni, és megnézhetünk egy mai busójárást farsangvasárnapon, vagy a farsangtemetést, azaz a tél temetését húshagyókedden (www.mohacs.hu).

A mindennapokban a farsangi szezon azt jelenti, hogy esetleg bálba megyünk, a gyerekeknek általában jelmezes mulatságot rendeznek, és természetesen fánkot sütünk. A fánknak is sok fajtája létezik, készíthetjük az eredeti szalagosat, lekvárral töltve, de akár csörögefánkot, rózsafánkot, mini és pikáns fánkokat is.
De kiváló alkalom ez az időszak baráti együttlétek, házi farsangi mulatságok megrendezésére is. Finom parti falatok, vagy háziasabb jellegű ételek mellett, jó hangulatban kellemes órákat tölthetünk el. Egy házi jelmezverseny lebonyolítása pedig nem nagy feladat! Baráti körben szívesen maszkírozzuk magunkat és öltözünk be még akár a legviccesebb jelmezekbe is. Ráadásul a tél is gyorsabban elmúlik! (Forrás: tutitippek.hu )

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése