Őszi tippek - otthonra

Ha az idő rosszra fordul, ne legyen rossz a kedvünk is. Használjuk fel a felszabaduló időt hatékonyan például arra, hogy őszi szezonális alapanyagokat feldolgozunk, azaz befőzünk, vagy lefagyasztunk. Ezek a finomságok jól fognak jönni télen, a mélyhűtött ételek a mozgalmas karácsony előtti időszakban, sőt a befőttek egy részét akár karácsonyi ajándékként is készíthetjük.

Készülhetünk gondolatban már most a karácsonyra. Az időben megkezdett előkészület garantálja a biztos sikert. Karácsonyi receptek begyűjtését már most megkezdhetjük, és felkészülhetünk arra is, hogyan várjuk közösen a karácsonyt a gyerekekkel, hogy az idő legalább számukra gyorsan teljen. Első lépés lehet az adventi naptár és az adventi koszorú tervezgetése.
De ha ezt még túl távolinak érezzük, koncentrálhatunk Halloweenre is. Ez az elsősorban gyerekek által kedvelt esemény alkalmas arra, hogy stílusos ételekkel és dekorációval, vagy akár egy gyerekzsúrral készüljünk.
A hűvösebbre forduló őszi időben főzhetünk továbbá finom, az ősz hangulatát idéző, őszi alapanyagokkal készülő ételeket a családnak. Használjunk fel szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

Csinosítsuk otthonunkat kívül-belül. Azaz elvégezhetünk egy kisebb-nagyobb takarítást, dekorálhatjuk továbbá otthonunkat az ősz hangulatának megfelelően.
Már most gondoljunk a hideg téli napokra, így a gyerekek készíthetnek szülői segítséggel madáretetőt.
Az ősz a lakásfelújítás és a dekoráció szezonja is. A nyári por után érdemes mindenképp egy nagytakarítást tartani, miközben írjunk egy listát arról, hogy mi az, amit meg kell javítani, ki kell cserélni, újra festeni vagy csupán dekorálni. Ezeket érdemes még tél előtt kipipálni, amikor az idő még aránylag jó.

Tél közeledtével ne csupán a nyári ruhákat cseréljük le melegebbre, az otthonunkat is ajánlatos felkészíteni a hideg hónapokra – vegyük elő a meleg dunnákat, pokrócokat, takarókat, míg a díszpárnahuzatokat cseréljük le bársony, gyapjú, szőrös textilekre. Az ősz pompás színeit hozzuk be a lakásba – készítsünk díszeket, dísztálakat vagy dekoráljunk őszi motívumokkal, színekkel. Az ősz színei: mustársárga, borostyán sárga, vörös, vörösbarna, sötétbarna, réz.

Igazi élvezet ősszel a zöldségeshez menni, hiszen a választék több mint bőséges. Ha nem is terem meg minden a kertünkben, vagy egyáltalán nincs kertünk, nem lehet gond ízletes és vitamindús szezonális zöldségek beszerzése. Még élvezhetjük a nyári „maradékot”, de választhatunk idényzöldségeket is. Ilyenkor van szezonja például a következőknek: sárgarépa, fehérrépa, káposzta, burgonya, sütőtök, gomba, rókagomba, karfiol, póréhagyma, cékla. A gyümölcsök közül a sokféle alma és szőlő a legnagyobb kedvenc. Épp a sokféleségnek köszönhetően megunhatatlanok. A téli influenzás időszak előtt tankoljunk fel hát vitaminokból és élvezzük a finomabbnál finomabb gyümölcsök ízét! Szezonális gyümölcsök például: alma, körte, szőlő, szilva, birsalma, füge, gesztenye, dió.
/Forrás: tutitippek.hu/


Kellemes októberi napokat!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése