Március

Végre itt a tavasz! :-) Ha másnak nem is, ennek mindenképpen lehet örülni! Ugyan még elég hidegek vannak, komoly fagyok éjszaka, de egyre korábban világosodik, és egyre később lesz este sötét. A madarak is "beindultak", kora reggel és alkonyatkor komplett füttykoncerteket adnak, akármilyen hideg is van éppen. Szóval, végre jön a Tavasz!

Itt még nem tartunk, de nemsokára...:-)


Márciusi kis kalendárium


Böjtmás hava / Kos

Tavaszelő (III.21.-IV.20)

1. A meteorológiai tavasz kezdete.
4. Kázmér. A patkányűzés napja. A Muravidéken érdekes szokás kapcsolódott ehhez a naphoz. A gazdasszony azért, hogy kiűzze a patkányokat az istállóból, vagy a házból - ha esetleg már oda is befészkelték magukat - éjjel háromszor körülszaladta a házat, közben a kezében tartott, egyéves mogyorófa vesszővel verte a ház falát. Ez az akció egyébként csak akkor volt hatásos, ha éppen újholdkor történt. Ha minden feltétel megvolt, akkor azt mondták, biztosan elmenekülnek a háztól a patkányok.
Március 7. Tamás. Ezen a napon nem kellett semmi különleges dolgot művelni, a névnaphoz azonban kapcsolódnak szólások.
Az egyik szerint: "Tamás, aki jobb ember, mint három más." - arra utal, hogy e hónapnak az időjárása már jobb, mint a három "ember" nevű hónapé (szeptemberé, novemberé és decemberé). Egy másik szólás arra figyelmeztetett, hogy: "Ami tiéd, vedd el, ami másé, kerüld el. "= "Ami másé, nem Tamásé."
Március 9. Franciska. Időjósló nap. A bácskai és a baranyai öregek úgy tartották, hogy amilyen időjárás uralkodik Franciska napján, olyan lesz egész márciusban.
Március 10. 40 vértanú napja. Az időjárást figyelő pásztorok és földművesek azt állítják, hogy e nap időjárása 40 napig tart. Különösen az e napi hideg okozhat gondot, mert ha ilyenkor fagy, akkor a következő 40 napban zord idő várható.
12. Gergely. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelete el 830-ban, aki távoli elődjét I. (Nagy) Gergely pápát (509-604), az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. E naphoz így Európa-szerte felvonulások, diákpüspök-választás és vetélkedők kapcsolódtak. Balázs a diákság, Gergely pedig az iskolák pártfogója volt. Ezen a napon tartották a Gergely-járást. Ilyenkor a nebulók végiglátogatták a falu házait, adományokat kérve a tanító és az iskola számára. E napra rossz időt jósolnak, ha Gergely megrázza szakállát: az havazást jelent.
18. Sándor. "Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget". Az igazán meleg hozó nap.
19. József. Sok helyen ekkor hajtják ki először a marhákat a legelőre és ekkor engedik ki a méheket is. Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.
21. Benedek. A tavasz első napja, a napéjegyenlőség ideje.
22. A víz világnapja.
24. Gábor. A káposztaültetés ideje.
25. Gyümölcsoltó. Elnevezése Jézus fogantatására utal. A palánta ültetése, fatisztogatás napja. A Skolasztika napján szedett oltó-ágat ekkor helyezik el. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Köszönöm, hogy benéztél! Jó tavaszi készülődést!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése