* Koktélok és bólék *
Téli bólé
Hozzávalók:
40 dkg őszibarackbefőtt, 1 doboz ananászkonzerv, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl konyak, 1 dl Triple Sec, 1 l száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő.
Elkészítése:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a pezsgőt.
40 dkg őszibarackbefőtt, 1 doboz ananászkonzerv, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl konyak, 1 dl Triple Sec, 1 l száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő.
Elkészítése:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a pezsgőt.
Bólé gyerekeknek
Hozzávalók:
1 l kék szőlőlé, 1 üveg alkoholmenetes pezsgő, 1 citrom, gyümölcsök, szegfűszeg, egész fahéj
Elkészítése:
Egy nagy tálba beleöntjük a szőlőlevet és a pezsgőt. Belekeverjük a fűszereket. A citromból 1 teáskanál levet adunk hozzá, a héjából spirál formában levágunk egy darabot, beletesszük. A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük, és az italba keverjük (mag ne kerüljön a bóléba!). 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Narancsos bólé
Hozzávalók: 5-6 db narancs (vérnarancs is lehet közötte), 1 citrom, 25-30 dkg porcukor, 1 l fehér-, 1/2 l vörösbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi curaçao, egy üveg pezsgő.
Green Sec koktél
2 cl mentaszirup
2 cl citromlé
8 cl almalé
Száraz pezsgővel felöntve
Díszítés: zöldalma szelet, mentalevél, koktélcseresznye
Orosz Rózsa koktél
2 cl vodka
2 cl citromlé
2 cl narancslé
2 cl gránátalmalé
Félszáraz pezsgővel felöntve
Díszítés: narancsszelet, lime szelet, koktélcseresznye
*Ételek, finom falatok*
Egészben sült töltött malac
1 kg sertéstarja
30 dkg sertésmáj
3 db zsemle
5 g törött bors
5 g majoránna
3 db tojás
15 dkg füstölt szalonna
3 dl világos sör
só
1 dl tej30 g élesztő600 g liszt250 g margarin150 g juhtúró150 g tehéntúró1 dl tejföl100 g reszelt sajt
300 g savanyú káposzta
2 l víz
3 egész babérlevél
150 g füstölt csülök, vagy oldalas
150 g füstölt kolbász
ízlés szerint 1 db citrom leve
ízlés szerint só
tejföl
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 fej kis vöröshagyma apróra vágva
4 evőkanál étolaj
2 púpos evőkanál liszt
4 csipet pirospaprika
Elkészítése:
Hideg vízben alaposan átmossuk a káposztát. Feltesszük a tűzhelyre a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, míg puha nem lesz a káposzta. Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel. Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz. Kb 0.5 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük. Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet. A kész levest tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 l kék szőlőlé, 1 üveg alkoholmenetes pezsgő, 1 citrom, gyümölcsök, szegfűszeg, egész fahéj
Elkészítése:
Egy nagy tálba beleöntjük a szőlőlevet és a pezsgőt. Belekeverjük a fűszereket. A citromból 1 teáskanál levet adunk hozzá, a héjából spirál formában levágunk egy darabot, beletesszük. A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük, és az italba keverjük (mag ne kerüljön a bóléba!). 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Narancsos bólé
Hozzávalók: 5-6 db narancs (vérnarancs is lehet közötte), 1 citrom, 25-30 dkg porcukor, 1 l fehér-, 1/2 l vörösbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi curaçao, egy üveg pezsgő.
Green Sec koktél
2 cl mentaszirup
2 cl citromlé
8 cl almalé
Száraz pezsgővel felöntve
Díszítés: zöldalma szelet, mentalevél, koktélcseresznye
Orosz Rózsa koktél
2 cl vodka
2 cl citromlé
2 cl narancslé
2 cl gránátalmalé
Félszáraz pezsgővel felöntve
Díszítés: narancsszelet, lime szelet, koktélcseresznye
*Ételek, finom falatok*
Egészben sült töltött malac
1 kg sertéstarja
30 dkg sertésmáj
3 db zsemle
5 g törött bors
5 g majoránna
3 db tojás
15 dkg füstölt szalonna
3 dl világos sör
só
Sajtos túrós-juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
1 csapott ek. cukor
2+1 tojássárgája
1 ek só
A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük a cukorral élesztővel, felfuttatjuk
A lisztet átszitáljuk és összedolgozzuk a margarinnal, hozzáadjuk a tehén- és juhtúrót, az élesztős tejet, a tejfölben simára kevert 2 tojás sárgájátés a sót, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél óráig kelni hagyjuk, ezután lisztezett deszkán téglalap formára kinyújtuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük és újabb fél órát kelni hagyjuk. Ezután kb 3 cm vastagra kinyújtuk, tetejét megkenjüka maradék tojás sárgájával, megszórjuk reszelt sajttal és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb 200 fokon 20-25 percig sütjük.
Hozzávalók: Az alaphoz:300 g savanyú káposzta
2 l víz
3 egész babérlevél
150 g füstölt csülök, vagy oldalas
150 g füstölt kolbász
ízlés szerint 1 db citrom leve
ízlés szerint só
tejföl
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 fej kis vöröshagyma apróra vágva
4 evőkanál étolaj
2 púpos evőkanál liszt
4 csipet pirospaprika
Elkészítése:
Hideg vízben alaposan átmossuk a káposztát. Feltesszük a tűzhelyre a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, míg puha nem lesz a káposzta. Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel. Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz. Kb 0.5 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük. Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet. A kész levest tejföllel tálaljuk.
Kellemes évvégét! :-)
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése