2 édesség az ünnepekre

Azért süti nélkül idén sem maradhattam, illetve még tervezek is. Egy csokis, kókuszos kekszet készítettem, és mivel ebből megmaradt 2 tojásfehérje, abból habcsók lett. Az olvasztott csoki maradékából húzgáltam rá csíkokat sütés előtt. Mindkettő finom lett.
A receptek pedig a következők:

Csokis-kókuszos keksz

Hozzávalók:
50 dkg tönköly finomliszt
20 dkg kókuszreszelék
30 dkg nádcukor
1.5 tk. sütőpor
25 dkg vaj
1 tojás + 2 tojás sárgája
3 ek. tejföl
1 ek citromlé
30-35 dkg tej- és étcsokoládé ízlés szerint

A lisztet, kókuszreszeléket, nádcukrot és sütőport egy tálban összekeverjük. A vajat mikróban megolvasztjuk. A tojásokat villával kissé felverjük. A száraz hozzávalókhoz adjuk a vajat, tojásokat, tejfölt és citromlevet. Homogénre gyúrjuk. Deszkán kinyújtjuk (3-4 mm) és különböző kiszúróformákkal formára vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a és 170 fokon 10-13 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a kekszek hűlnek mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk a csokoládét (használjunk ízlés szerint ét- vagy tejcsokoládét). Majd belemártjuk a kekszeket a csokiba és sütőpapírral bélelt tálcán hagyjuk a csokit megdermedni. Érdemes hűtőben vagy hűvös helyen fémdobozban tárolni, hogy a csoki ne olvadjon. Több hétig eláll, ezért az ünnep előtt 1-2 héttel elkészíthető.

A fenti recept innét származik. Annyiban változtattam rajta, hogy tönkölyliszt helyett sima finomlisztet használtam, nádcukor helyett pedig "normál" cukrot. Így is jó lett.



A csokival ízesített habcsók ötlete pedig Tücsökbogártól származik.

Habcsók

A recept maga egyszerű: ahány tojásfehérje, annyiszor 5 dkg kristálycukor, pár csepp citromlé, és ez esetben egy kis olvasztott csoki.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, menet közben adagoljuk hozzá a cukrot, és pár csepp citromlevet (vagy 1-2 csepp ecetet). Ha már jó kemény a habunk, kanál segítségével kis halmokat teszünk sütőpapírral bélelt tepsire, sütőlapra. (Lehetne persze habzsákból is kinyomni akár karika formára, de nekem ehhez nem volt most kedvem). A csokiból villával csíkokat húzunk bele. 100-120 C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, szárítjuk.



0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése