Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg finomliszt
- 4 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 4 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaníliás cukor
- 2 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál rum
- 1 liter étolaj
A jól sikerült fánk alapja a meleg: legyen meleg a helyiség, az alapanyagok, de még a kezünk is. A lisztet, miután átszitáltam, legalább félóráig jó meleg helyen tartom. Az élesztőt belemorzsolom a langyos tejbe, s kevés porcukorral felfuttatom az eredeti mennyiségnek legalább a kétszeresére – ez kb. 10 perc. A lisztből, csipet sóból, felolvasztott vajból, tojássárgájából, vaníliás cukorból, rumból – hogy kevésbé szívja magába a zsírt –, narancsléből és a felfuttatott élesztőből nem túl kemény, csomómentes tésztát dolgozok ki. Akkor jó, ha már a keverőkanálról leválik, és hólyagokat vet. Ha túl kemény lenne, még kevés langyos tejet öntök hozzá. Ezután a tésztát kevés liszttel megszórom, tiszta ruhával letakarom, és kb. fél óra hosszat meleg helyen kelesztem úgy, hogy kétszeresére dagadjon. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára teszem, még egyszer átgyúrom, majd nyújtófával 1 cm vastagságúra nyújtom. Ebből a tésztából fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki. Kezdődhet a sütés: a fánkokat nagyon forró és nagyon bő olajba teszem úgy, hogy az a felük kerüljön alulra, amelyik eddig felül volt. Fedő alatt 3-4 perc alatt szép pirosra sütöm, aztán megfordítom, és most már fedő nélkül sütöm a másik oldalát. Ügyeljünk arra, hogy a fánkok szabadon ússzanak a zsiradékban, mert csak így lesz szép fehér öv az oldalukon. A kész fánkot vaníliás cukorral meghintve, kevés vízzel vagy fehérborral lazított baracklekvárral tálalom.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése