Sütik karácsonyra

Ezeket sütöttem, illetve készítettem az idén (mert van, amit nem kellett sütni). Vittem ajándékba belőlük a szüleimhez, illetve a volt anyósomékhoz, ahova szintén hivatalos voltam vacsorára. :-)

Kókuszgolyó
(házi "Rafaello")

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
25 dkg vaj
25 dkg kókuszreszelék
20 dkg tejpor
Kókuszreszelék a golyók díszítéséhez, esetleg papírformák.

Elkészítés:
1,5 deciliter vízben felolvasztjuk a kristálycukrot, langyosra hűtjük. Belekeverjük a vajat, kókuszreszeléket és a tejport. A masszát legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.
Teáskanálnyi masszából golyókat formálunk és kókuszreszelékbe megforgatjuk. A kész golyókat tároljuk hűtőszekrényben, lapos dobozban, vagy tálcán. A kókusz golyók szépen becsomagolva ajándékként is szolgálhatnak! Nagyon finom, gyorsan fogy. :-)

Narancsos-csokoládés trüffel

Hozzávalók
20 dkg étcsokoládé (pl. 60%-os Tibi)
10 dkg vaj,
1 dl habtejszín,
2 nagy narancs reszelt héja,
Cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk.
Közben a vajat és a tejszínt külön-külön habosra verjük, majd a csokoládéhoz adjuk, majd a narancsok héját belereszeljük. Egy lefóliázott tálra halmozzuk a masszát, majd szépen ellapogatjuk, hogy kb. 2 centi vastag csoki lapot kapjunk. Így megy a hűtőbe, míg meg nem dermed, én egy éjszakára tettem be. Másnap felkockázzuk, és nedves kézzel golyókat formázunk belőle. Cukrozatlan kakaóporba hempergetjük őket.
Ez sem lett rossz, de nagyon nehéz formázni...


Csokoládés csillag


Hozzávalók: (kb. 70 darabhoz)
300 g fehér csokoládé
100 ml tejszín
1 teáskanál reszelt narancshéj
4 evőkanál narancslé
280 g liszt
2 evőkanál kakaópor
120 g porcukor
200 g hideg vaj
1 tojás

250 g fehér csokoládét vízgőz fölött olvasszunk meg a tejszínnel. Keverjük hozzá a reszelt narancshéjat és a 4 evőkanál narancslevet, majd tegyük hűtőbe legalább 3 órára.
Addig keverjük össze a lisztet, kakaóport, porcukrot és a csipetnyi sót. Egy tálba daraboljuk bele a hideg vajat, tegyük hozzá a tojást és kézi mixerrel keverjük össze. Tegyük hozzá a lisztes keveréket és kézzel gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 1 órára.
A tésztát egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vékonyra. Szaggassuk ki s csillagokat, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokos sütőben süssük 6 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A csokoládékrémet kanalazzuk egy zsákba. Egy csillagra nyomjunk belőle, majd egy másik csillagot tegyünk rá. Hagyjuk kicsit pihenni, végük a maradék, vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládéval (kanállal csurgatva vagy zacskóba töltve) díszítsük a csillagokat.



Narancsos gesztenyetekercs-recept

Hozzávalók egy nagy rúdhoz: 3 csomag gesztenyemassza (75 dkg), 2 ek narancslé (vagy narancslikőr), 1+1 dl narancslé és tej, 2 púpos ek rizsliszt (sima liszt is lehet, akkor csapott ek is elég), 2 ek gyümölcscukor (vagy cukor), 5 dkg vaj, 1 narancs, 12 dkg tejcsokoládés tortabevonó, 6 dkg vaj, kandírozott citrus darabok
A gesztenyemasszát olvasszuk ki, majd 2 ek narancslével gyúrjuk át.
A tejet a narancslével és a liszttel főzzük besamelesre. Édesítsük, majd még melegen keverjük bele a vajat. A sárga krémet hűtőben hűtsük ki.
Töltés: A gesztenyét egy folpackon nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságú téglalappá.
Erre kenjük rá a narancsos krémet.
A plusz egy narancs húsát vágjuk kis kockákra, és szórjuk rá a krémre. A folpack segítségével tekerjük fel, majd tegyük fagyasztóba egy vagy másfél órára. A tejcsokis bevonót gőz felett olvasszuk fel. Hűtsük le, majd még egyszer olvasszuk fel, és keverjük bele a vajat.
Még azon melegében kenjük rá a gesztenye tekercsre, és a tetejét szórjuk meg kandírozott citrushéjakkal.
/Forrás: Ritakonyhája/. Megjegyzésem: finom az ízvilága, de nekem nagyon tömény.


Kókusztekercs
/gyermekem kívánságára/
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
2 evőkanál hagyományos kakaópor
1-2 evőkanál rum
Annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz
Kókusztöltelékhez:
10 dkg kókuszreszelék (1-2 evőkanállal félreteszünk belőle a tekercs külsejére)
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
Elkészítés:
Jól összedolgozzuk a kakaós „tésztát”. A töltelékhez valókat habosra kikeverjük. Ezután egy darab folpackot vágunk le, kiterítjük az asztalra. A tésztát nyújtófával kb. 1 cm vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk. A fólia tészta nagyságú közepét meghintjük egyenletesen a félretett kókuszreszelékkel. A tésztát ráfektetjük a kókuszos fóliára. A tésztára egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket. A fólia segítségével szépen feltekerjük a kókusztekercset.
Hűtőben jól lehűtjük és hidegen szeleteljük.

Ezenkívül készítettem még püspökkenyeret, és egy kókusztortát, melyre olvasztott csokiból ezúttal egy fenyőt rajzoltam: ez volt az öcsém karácsonyi ajándéka. :-)
Szóval az elmúlt 3 napban szinte mást sem csináltam, csak sütöttem, mosogattam. :-)


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése