Színek - a fekete

Fekete

A legsötétebb szín. Fekete mágia, fekete nő, fekete doboz, fekete lyuk, fekete nap, fekete humor, fekete özvegy, fekete limuzin, feketelista, fekete macska. A fekete szexi, a fekete stílusos, a fekete erőt ad. A fekete valójában más színek sötét árnyalata, hisz a fekete nem színárnyalat, hanem elnyeli az összes szín látható színképét, melyet egyikük sem tükröz vissza, ezért tudományosan kijelenthetjük, hogy a fekete valójában a többi szín keveréke.

Szimbolizálja az intellektust, de a lázadó fiatalok, szélsőséges irányzatok is sokszor választották színüknek. Jó adag misztikum, spiritualitás is társult a feketéhez az évek során. Jelképe még a hiány, modernség, hatalom, kifinomultság, formalitás, elegancia, jómódúság, titokzatosság, gonoszság, félelem, üresség, sötétség, komolyság, hagyomány-tisztelet, anarchizmus, egység, szomorúság, igényesség jelentéstartalmaknak is. A divatban karcsúsító színnek mondják.
Számos kultúrában negatív a hangulata; a fekete a gyász és az alvilág színe. Azok, akik fekete színt hordanak, szeretnék megkülönböztetni magukat a többiektől, és szeretnének érdekesnek tűnni.

A lakberendezésben a fekete szín sötét és nyomasztó környezetet teremt, ezért ne fessünk be túl nagy területeket. Elég egy falat befesteni feketére, a hatás akkor is drámai. A fekete szín bénító hatású, elveszi az energiát és mélyíti a depresszív lelkiállapotot. Viszont különleges, luxushatást érhetünk el a fekete segítségével, csak tudni kell, hol használhatjuk és milyen mennyiségben. A fekete mellett minden élénk szín jól mutat, például a piros, sárga, a narancs vagy a pink. Klasszikus kiegészítője a fehér, a bézs és a krémszín, de illik hozzá kevés türkiz is. A fekete textíliák kiegészítőként is jól mutatnak. Kiváló háttér lehet világos bútorok, tárgyak hangsúlyozására. Ha a feketétől idegenkedünk, válasszunk inkább egy szürkés vagy antracit árnyalatot. Manapság már sokféle tapéta és csempe is készül ebben a színben.


Nincsenek jó és rossz színek, még a feketének is van jótékony hatása.
A fekete szín segíti a befelé fordulást, hogy figyelmünket bensőnkre koncentráljuk. Segít a belső kreatív erőnk megtalálásában, felszabadításában. Teljes békét és kegyelmet hoz, segít, hogy megbékéljünk az elmúlással, a halállal, nem véletlen, hogy kultúránkban éppen ez a gyász színe. Ugyanakkor a fekete szín a körülöttünk lévő világ tagadását is szimbolizálja. Ezt a jelentéstartalmat közvetíti a fiatalok egyes csoportjainak ruhaviselete, melynek nyilván semmi köze sincs a gyászhoz. A színgyógyászat területén a fekete szín segíti a csonkolt sérülések gyógyulását. A fekete szívében fény van, ez a fekete szín pozitív használata. Ha valaki túl sok feketét hord, hiányozhat valami az életéből, depressziós is lehet. A fekete mindig bátorít, hogy azt alkalmazzuk, amit tudunk, és ne azt, amit látunk. Képes a káoszból rendet teremteni.

A fekete az eltűnés, lemondás gondolatát is szimbolizálja. Az abszolút passzivitás, vágytalanság színe. A csalódott, halálosan fáradt, kimerült ember színe, olyan helyzetben kívánjuk, amikor hirtelen egyszerre túl sok inger ért minket, például egy fárasztó utazás, rossz hírek, csalódás, túlhajszolt munka után.
Ugyanakkor a fekete színről az erőre, az eleganciára, a formalitásra, a halálra, a gonoszra és a rejtélyre asszociálnak az emberek. Rejtélyes szín, amit a félelem és ismeretlennel szokás összekötni.

Fekete ételek jótékony hatása.
A sötét színű gyümölcsökről és zöldségekről kevés szó esik, noha magas pigment-tartalmuk miatt sokkal több antioxidánst tartalmaznak, mint világosabb társaik.


Feketeszeder
A sötét szemű szeder az egyik legegészségesebb gyümölcs, jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Kiváló antioxidánsként polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat tartalmaz, és olyan értékes gyümölcssavak találhatóak benne, amelyek kedvező hatással bírnak az idegrendszerre, az agyműködésre.
A feketeszeder gyulladáscsökkentő, vízhajtó hatású és védi a szervezet sejtjeit a szabadgyökök ellen, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-vitamint, mangánt, foszfort, kalciumot, vasat és káliumot. Magas E-vitamin tartalma pozitív hatást fejt ki a bőrre, a benne lévő C-vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer védelméhez. A leveléből készült tea tökéletes salaktalanító, izzasztó hatású: forrázz le 3 deci vízzel 1 teáskanál szárított, aprított szederlevelet, majd 20 perc elteltével szűrd le
tipp: Ha fáradtnak érzed magad, igyál meg egy pohár bio feketeszeder gyümölcslevet.
Fekete áfonya
A fekete áfonyát már a népi gyógyászatban is alkalmazták számos betegség kezelésére. Élettani hatását a benne lévő antociánnak köszönheti, amely remek antioxidáns, ám nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára létfontosságú krómot, mangánt, pektint és vitaminokat. A sötét színű gyümölcs rendszeres fogyasztásával enyhül a rövidlátás, javul a vérkeringés, emellett hatásosan alkalmazható visszér és aranyér kezelésére is.
Az áfonyából készült főzet segít megszüntetni a hasmenést, valamint segítséget nyújthat vese- és hólyagproblémák ellen. Ha ilyen jellegű panaszaid vannak, egy csésze forró vizet önts 2 kávéskanál szárított bogyóra, majd 10 perc áztatást követően szűrd le, és kortyolgasd el.
Fekete rizs
A mogyoró ízére hasonlító fekete rizs Indonéziából származik, ami nem más, mint a barna rizs továbbhántolt változata. A nagy sikértartalmú fekete rizs jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz, magas rosttartalma pedig erősíti az immunrendszert és védi a sejteket.
A fekete rizs cukortartalma alacsony, így nem hizlal, továbbá nagy mennyiségben fellelhető benne az antioxidáns antocián, amely segít a gyulladások csökkentésében, a hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében, az erek védelmében és a rák kialakulásában.
A fekete rizst keresd bioboltokban, vagy távol-keleti élelmiszereket árusító üzletekben.
Fekete lencse
Észak-Afrikából származik az apró szemű fekete lencse, amelynek fő előnye, hogy főzés előtt nem kell beáztatnod. A lencse egyik legértékesebb anyaga a fitinsav, amely kitűnő antioxidáns. A benne lévő értékes rostok, aminosavak csökkentik a koleszterinszintet, javítják az immunrendszer működését, emiatt a fekete lencse az egészséges táplálkozás egyik nélkülözhetetlen, betegségmegelőző élelmiszere. Rendkívül magas a vastartalma, egy csészében kb. 8 milligramm található.
Fekete szójabab
A kisméretű fekete szójabab a latin-amerikai és a távol-keleti konyhakultúra kedvelt alapanyaga. A bab sötét héja magas magnéziumtartalmú, valamint gazdag bioflavonoidokban, amelyek védenek a rák-, a szívkoszorúér és a cukorbetegségek kialakulása ellen.
A szójabab legtöbb szénhidrátja rostanyag, viszonylag alacsony a szénhidrát-, a telített zsír és a koleszterintartalma, ezen kívül kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak. Egy koreai tanulmány szerint, aki sok fekete szójababot fogyaszt, jelentősen csökken a trombózis kialakulásának esélye.
Fekete tea
A zöld és fehér teák kedvező élettani tulajdonságai mellett sokszor elfeledkezünk a jó öreg fekete teáról, holott olyan értékes – az antioxidánsok csoportjába tartozó - polifenolokat tartalmaz, amely jótékonyan hatnak a testre és a lélekre. A fekete teában lévő tein (a koffeinhez hasonlóan) serkenti a szellemi teljesítőképességét, a csersavak pozitívan befolyásolják az idegrendszer működését. /forrás: mommo.hu/

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése