Színek - a sárga

A sárga tipikusan a napfényt, vidámságot, optimizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok...), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez. Negatív jelentései: öregedés, hanyatlás, hazugság, kapzsiság, gyengeség, mohóság. A nyarat jelképezi, csillagjegyei: Ikrek, Bika, Oroszlán. A halál (középkorban) és az istenség színe. A gyerekek általában szeretik a sárga színt.
Akik a sárgát szeretik: derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellem. Boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.  Viselőjét szabadságvággyal, kíváncsisággal és kreatívitással ruházza fel.

Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelő filccel kihúzni.
A citromsárga hatással van a hasi idegközpontra, ezért látványa segítheti az emésztést. Kedvezően hat az idegrendszerre, jó hatással van az ítélőképességre, segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellemi aktivitást. Akiknek a citromsárga a kedvencük, jó beszélőképességgel rendelkeznek, vezető egyéniségek.

Sárga a lakberendezésben
Az aranyidőket felidéző szín. A méz sárgájával kiegészítve a gazdagság és a hatalom mindenkori jelzője. Vidám és bensőséges, az otthon melegét legjobban visszatükrözni képes szín, mely a nap sugarát is pótolja, ezért északi fekvésű lakóhelységekbe bátran ajánlható. Klasszikusan elegáns, lakószobák falain, függönyein kedvelt, krémszínű kárpitanyagokkal és világos natúr fa bútorokkal harmonikus berendezést alkot. Mélyebb helyiségek falait térben előre tolja.



A sárga szín gyógyító hatása:
A citromsárga szín segíti az emésztést, mert pozitív hatással van a hasi idegközpontra.
Képes fokozni a szellemi aktivitást. A túl sok sárga szín viszont összeomláshoz is vezethet. Fáradságot és letargiát okozhat. Viszont a fogyókúrában segítségünkre lehet, mert egyensúlyban tartja a testsúlyt. Képes enyhíteni a klimax és a menstruációs tüneteket.
Harmonizálja a máj, az epe és a gyomor működését, pozitívan hat az emésztési problémákra, enyhíti a bélműködési zavarokat, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, emellett hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése