Virágaim

Tegnap nem bírtam már magammal, és beszereztem néhány új virágot. Bár ők fagyérzékenyek, elvben csak a májusi (esetleges) fagyok után szabadna kiültetni, így hát nagyon remélem, hogy nem lesz már fagy.
Itt is vannak:
Büdöskék avagy bársonyvirágok





Mézvirág


Egy kis leírás róluk, hobbikertészeknek :-)

Bársonyvirág (büdöske)

A nemzetség vadon előforduló tagjai Dél- és Kelet-Afrikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában élnek. A nemesített, egynyári növény magassága 15-90 cm méterig változik. Levelei szeldeltek, szára elágazó. A növény jellegzetes, sokak számára kellemetlen illatú. A fészkesekre jellemző virágainak szína a halvány sárgától a mélyvörösig, illetve a mahagóniig változik.
Fajtáiból mára már nagyon sokat nemesítettek. A választékban megtalálunk egyszerű és telt virágú, kis és nagyvirágú növényeket. A virág színe is a sárga és a narancssárga legtöbb árnyalatában megtalálható már. Igénytelensége miatt a parkok kedvelt virágágyi növénye.
A bársonyvirág a másodlagos anyagcsere termékeket tartalmazó illóolaja révén elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket és a gyümölcsfákat is védi levéltetű-invázió esetén. Emiatt gyakran ültetik konyhakertbe is. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott. Díszítheti a spenót és saláta sorokat is.
Palántái május közepén ültethetőek (fagyérzékeny), normál kerti talajba. Napos helyet szeret, viszonylag szárazságtűrő, ellenálló növény.

Mézvirág
Virágzata egyedülállóan méz illatú, mely az egész növényt elborítja. Illata miatt balkonládákba más növénnyel társítható, illetve nagyon jó szegélynövénynek a virágágyak szélére is. Egynyári növény, május közepén ültethető ki a helyére. Szereti a napos helyet, közepes vízigényű.
Természetesen magról is szaporíthatóak, de nem szabadföldbe vetve, hanem szaporítóládába, aztán át kell ültetni, stb., ezért én ezzel nem foglalkozom :-)



Ő egy szép ciklámen-színű virágú muskátli, szintén új szerzemény


Ő pedig a gyepes szappanfű.

Őt még tavaly tavasszal vetettem magról, ezért idén fog először virágozni, pontosabban már kezd. :-) Nyár elején virágzik teljes pompájában.
Pirosas virágú, szárazságtűrő, elterülő ágrendszerű talajtakaró évelő. Nagy számban fejlődő elfekvő hajtásai lapos párnát alkotnak. Szára sötétlila, apró levelei tojásdadok, vagy lapát alakúak. Apró álernyőkben nyíló virágai fajtától függően rózsaszín, vagy fehér árnyalatúak.
Gazdagon virágzik, szikláról vagy kőfalakról leomló hajtásai nagyon mutatósak. Hazája Dél-Európa, Alpok. Szereti a napos helyet, sziklakertekbe is ideális.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése