Tojásfestés és -dekorálás képekben2

Napok múlva itt a húsvét! Az alábbi képek jó ötleteket nyújthatnak, hogy a megszokott ételfestékes színező helyett (mellett) még hogy dekorálhatod a tojásokat.

De előbb egy pár ötlet, ha a bolti festék helyett a természetes színezést szeretnéd alkalmazni:

Tojásfestés

Előkészítés
Festés előtt alaposan mossuk le ecettel, majd öblítsük le a tojásokat – ezáltal egyrészt eltávolítjuk a tojáshéjon található baktériumokat, másrészt zsírtalanítjuk a felületet, így a festés nem hagy foltokat. Utána mossuk meg a kezünket is.
A tojásokat színezhetjük ételfestékkel vagy hagyományosan készített, természetes oldatokkal. Ha a tojásokat el akarjuk fogyasztani, célszerű természetes színezékeket készíteni. Minél tovább hagyjuk a tojások a színező oldatban, annál mélyebb és tartósabb színt érünk el.
Természetes színezők:
- Rózsaszín: A főtt tojásokat helyezzük lehűlt csipkebogyó teába
- Vörösbarna: főzzünk vöröshagymát fél óráig vízben, szűrjük le, majd a főtt tojásokat tegyük a forró oldatba.
- Lila: tegyük ugyanezt lila hagymával
- Bordó: áztassuk céklalében a tojásokat
- Kék: áztassuk lehűlt vöröskáposzta lében
- Sárga: halványsárga színt lehet elérni narancs héjával. 20 percig főzzük a narancshéjat, majd beletesszük a tojásokat.  Orbáncfű virága élénk­sárga színt eredményez.
- Zöld: a tojásokat tegyük bele a lehűlt spenótlébe (30 perc főzés után). Csalánnal vagy nyírfalevéllel ugyanezt a hatást érjük el.
Az oldathoz tegyünk ecetet vagy citromlét, hogy megkösse a színeket.

Kreatív tippek:
- Viaszos tojás: a legrégibb díszítési mód. Festés előtt a tojásokra viasszal rajzoljunk mintákat (vagy írjuk szavakat) és tegyük a festékbe. A tojás a festékben megkapja a kívánt színt ott, ahol a viasz a tojás héját nem takarja. Miután megszáradt, töröljük le (vagy olvasszuk le) a viaszt, és így kirajzolódik a ráírt minta.
- Foltos tojás: tegyünk 2 tk étolajat a tojásfestékbe, így a festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, így egyedi mintázat képződik. Ez nagyon jó alapfestés további díszítéshez.
- Leveles tojás – gyűjtsünk leveleket, amiket vízzel tapasszuk fel a tojásokra, majd a tojást szorosan burkoljuk be nejlonharisnyával. Helyezzük a tojásokat egy fazékba, és öntsük le a forró színezékkel. Hagyjuk a színezékben addig, amíg a tojások a kívánt színt átvették.  Majd hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, csomagoljuk ki, étolajjal fényesítsük. Ez remek és egyszerű dekoráció főtt tojásokhoz.
- Márványozott tojás – a tojásokra cérnával kötözzünk hagymahéjat úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokat öntsük le forró vízzel, vagy forraljuk fel hideg vízben 15 percig.
- Karcolt tojás: tojásfestékkel vagy természetes színezékkel fessük be a tojásokat mély színűre. Egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz alkalmazzuk.
- Hímes tojás: ez a módszer a gyerekek kedvence. A színes tojásra vékony ecsettel fessünk különböző mintákat, majd lakkal rögzítsük.
- Szivaccsal festett tojások: Először világos színűre festjük a tojást vízfestékkel. Ha megszáradt, a választott szín sötétebb árnyalatát kikeverjük, s ebbe mártott szivacsdarabbal óvatosan ütögetve juttatjuk fel a felületre, hogy csak helyenként érintjük. Száradás után a szín még sötétebb árnyalatával megismételjük az előbbieket. Színtelen lakkal fújjuk le.
- Pöttyös tojások: Tojásfestéket használjunk ehhez. Amikor megszáradtak a tojások, csőrös-tubusos textilfestékkel kidomborodó pöttyöket nyomunk rájuk. Olyan tartóba, pohárba tegyük száradni, hogy könnyen tudjuk forgatni. Fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el, különösen
barna árnyalatokkal festve (pl. hagymahéja).
- Fröcskölt tojások: Tojásfestékkel befestjük a tojásokat (pl. kékre). Papírtányérba sötétebb árnyalatú sűrű temperafestéket rakunk. Rövid szőrű kis kefét, vagy fogkefét belemártunk, s ujjunkat végighúzva rajta a tojásokra fröcsköljük a festéket.
- Ragasztásos technika: Ecsettel vigyük fel a ragasztót a tojásra a mintának megfelelő helyekre, majd szórjunk rá mákot, vagy ragasszunk rá papírdarabokat. Mák helyett gyöngyöt is lehet használni. Igen szép, gyöngyös tojásokat lehet ezzel a módszerrel készíteni.
- Egyszerű festés matricával: A boltban kapható tojásfestő festéket használjuk a színezésre. Erre ugyanúgy érvényes, hogy annál sötétebb árnyalatot kap a tojás, minél tovább hagyjuk a lében. Ha a tojás kihűlt, fényesre dörzsölhetjük, és jópofa, vagy mintás matricákkal díszíthetjük.

És akkor a szebbnél-szebb képek:

















0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése