Színek - a zöld

A zöld kiegyensúlyozó, testet, lelket, szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert. A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejűleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít. Utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra. Más jelentései: termékenység, környezet, gazdagság, pénz (USA), szerencse, életerő, nagylelkűség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe, a négy elem közül a föld színe, az asztrológiában pedig a rák csillagjegyhez kapcsolódik. Hatása testünkre: álmatlanság, túlerőltetett szemek és fertőzések ellen jó.
A zöld szín jelentései: egyensúly-egyensúlytalanság, stabilitás, tapintat, nagylelkűség, képzelőerő. A zöld szín egyensúlyt és harmóniát sugároz.

A zöld szín gyógyító hatása: Nyugtató hatással bír ez a szín. Nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén. A zöld minden színnel összhangban van, ezért ha más színből kicsit túl vagyunk adagolva, csak használjunk zöldet és egyensúlyba kerülünk. A sok zöld szín tompultságot okozhat.
A zöld szín harmóniát áraszt, egyensúlyt teremt az agyban, megtisztulás érzetét kelti. Zajos munkahelyen a zöldre festett falak segítik a koncentrálást. Orvosi várótermekben szintén használják nyugtató hatása miatt. A túl sok zöld viszont tompultságot, határozatlanságot okozhat. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

A zöld jelentése más kultúrákban: Kína és Franciaország: csomagolt áru negatív megkülönböztetése; India: az Iszlám színe; néhány trópusi országban veszélyt jelent.



A citromzöld (lime) most éppen az egyik kedvencem. :-) Alkalmazása az otthonunkban:
A zöld alapszínében hideg, szerény és unalmas hatású, sőt kékkel kiegészítve még hidegebb és egyben távolító színné válik. Megfontolandó alkalmazása, ha sor kerülne rá feltétlen nyugati tájolású lakóhelységek falait, színezzük ilyenre.
Sárgával keverve vagy kiegészítve mindjárt más a helyzet. Ezek a színkombinációk a citrusok világát vagy a füves rétek lágy nyugalmát esetleg a zöldalma izét idézik meg a szemlélőben. Enteriőrben a friss levegőt hozza magával, fiatalos tisztaságot sugárzó szín, étkezőben, konyhában étvágygerjesztőn hat és mindenkor felfrissít. Jól illik hozzá a sárga zöldes árnyalatai és a fehér. Ellenpontos színe a piros pasztellos változatai, például a rózsaszín. Hozzáillő fa szín a világos, natúr árnyalatok (bükk, kőris, juhar, stb.).
Bátran használhatjuk ezt ma divatosnak mondható színkombinációt a lakberendezés bármely területén.
/Forrás: lakberendezes.hu/

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése