Szilveszter 2010

Készüljünk az év utolsó napjára! Amit gondolom, sokan bulizással töltenek, de vannak, akik csendesebb programokra vágynak, esetleg otthon sütnek-főznek... ki hogyan. Mindenesetre néhány étel és ital ötlet erre a napra:

* Koktélok és bólék *
Téli bólé
Hozzávalók:
40 dkg őszibarackbefőtt, 1 doboz ananászkonzerv, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl konyak, 1 dl Triple Sec, 1 l száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő.
Elkészítése:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a pezsgőt.

Bólé gyerekeknek
Hozzávalók:
1 l kék szőlőlé, 1 üveg alkoholmenetes pezsgő, 1 citrom, gyümölcsök, szegfűszeg, egész fahéj
Elkészítése:
Egy nagy tálba beleöntjük a szőlőlevet és a pezsgőt. Belekeverjük a fűszereket. A citromból 1 teáskanál levet adunk hozzá, a héjából spirál formában levágunk egy darabot, beletesszük. A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük, és az italba keverjük (mag ne kerüljön a bóléba!). 5-6 órára hűtőbe tesszük.

Narancsos bólé
Hozzávalók: 5-6 db narancs (vérnarancs is lehet közötte), 1 citrom, 25-30 dkg porcukor, 1 l fehér-, 1/2 l vörösbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi curaçao, egy üveg pezsgő.

Green Sec koktél
2 cl mentaszirup
2 cl citromlé
8 cl almalé
Száraz pezsgővel felöntve
Díszítés: zöldalma szelet, mentalevél, koktélcseresznye

Orosz Rózsa koktél 
2 cl vodka
2 cl citromlé
2 cl narancslé
2 cl gránátalmalé
Félszáraz pezsgővel felöntve
Díszítés: narancsszelet, lime szelet, koktélcseresznye



*Ételek, finom falatok*

Egészben sült töltött malac
1 kg sertéstarja
30 dkg sertésmáj
3 db zsemle
5 g törött bors
5 g majoránna
3 db tojás
15 dkg füstölt szalonna
3 dl világos sör

A megtisztított malacot a hasán végig vágjuk, és a nyakáig felnyitjuk. Egy éles, vékony pengéjű késsel belülről eltávolítjuk a gerinccsontot, az oldalcsontokat és a combcsontokat úgy, hogy csak a fejben és a lábakban maradhat csont.
A kissé zsíros sertéshúst a májjal és a beáztatott és jól kicsavart zsemlékkel együtt kétszer ledaráljuk. sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és a tojást hozzáadva jól összedolgozzuk. A belülről kicsontozott malacot ezzel a masszával megtöltjük, majd vékony zsineggel a nyílást összevarrjuk. A malac külső felületét hideg zsírral bekenjük, füleire, farkára papírt csavarunk és mérsékelten meleg sütőbe tolva, lassan sütjük. Villára szúrt, kockásan bevagdalt szalonnadarabbal gyakran kenegetjük, közben a szalonnát mindig sörbe mártogatjuk. Amikor a malac megsült, a sütőből kivéve egy órát pihentetjük, majd fejét levágjuk, hosszában kettészeljük és feldaraboljuk. Reszelt tormát vagy almakompótot esetleg párolt káposztát tálalunk hozzá.
Sajtos túrós-juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
1 dl tej
1 csapott ek. cukor
30 g élesztő
600 g liszt
250 g margarin
150 g juhtúró
150 g tehéntúró
1 dl tejföl
2+1 tojássárgája
1 ek só
100 g reszelt sajt
A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük a cukorral élesztővel, felfuttatjuk
A lisztet átszitáljuk és összedolgozzuk a margarinnal, hozzáadjuk a tehén- és juhtúrót, az élesztős tejet, a tejfölben simára kevert 2 tojás sárgájátés a sót, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél óráig kelni hagyjuk, ezután lisztezett deszkán téglalap formára kinyújtuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük és újabb fél órát kelni hagyjuk. Ezután kb 3 cm vastagra kinyújtuk, tetejét megkenjüka maradék tojás sárgájával, megszórjuk reszelt sajttal és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb 200 fokon 20-25 percig sütjük.

Szerencsesütik szilveszterre
Hozzávalók:
37 dkg liszt
1 tojássárgája
12 dkg cukor
25 dkg Rama
1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva kb . 30 percig hideg helyen pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőlük. Mielőtt két-két formát összeillesztve egymásra rakunk (széleit tojásfehérjével ragasztjuk össze) sütőpapírra “jóslást” írunk, pl: pénz áll a házhoz, sikeres éved lesz stb, és a két lap közé tesszük picire összehajtva. Tetejét ételfestékkel, aszalt szilvával, barackkal, vagy mazsolával díszíthetjük. Szilveszterkor a társaság hangulata garantált, ha felhívjuk a figyelmüket a szerencsesütik tartalmára.

Korhelyleves :-)
Hozzávalók: Az alaphoz:
300 g savanyú káposzta
2 l víz
3 egész babérlevél
150 g füstölt csülök, vagy oldalas
150 g füstölt kolbász
ízlés szerint 1 db citrom leve
ízlés szerint só
tejföl
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
0.5 fej kis vöröshagyma apróra vágva
4 evőkanál étolaj
2 púpos evőkanál liszt
4 csipet pirospaprika
Elkészítése:
Hideg vízben alaposan átmossuk a káposztát. Feltesszük a tűzhelyre a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, míg puha nem lesz a káposzta. Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel. Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz. Kb 0.5 dl hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük. Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet. A kész levest tejföllel tálaljuk.



Kellemes évvégét! :-)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése