Bakonyi sertéskaraj + tejszínes gombamártás

Egy ötlet, nem csak a mai napra. Eredetileg 'csak' bakonyi mártást szerettem volna készíteni, sertéskarajjal és tésztával, de a párom inkább 'valami tejszínes-gombásat' evett volna. Így hát kétféle mártás készült, mindkettő jól ment a sült husihoz, tésztához, de hús nélkül - tésztával is megállná a helyét. Köretnek tészta helyett rizs is megfelelő.

Sertéskaraj bakonyi mártással

Hozzávalók:
8 szelet sertés karaj
őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál mustár
1dl olaj
A gombamártáshoz
10dk füstölt szalonna
1 vöröshagyma
1 kiskanál fűszerpaprika
30dkg csiperkegomba
1 zöldpaprika
1 paradicsom
őrölt bors
2ek liszt
1,5dl tejföl.
A karajszeleteket sóval, borssal, zúzott fokhagymával, mustárral fűszerezzük, és meglocsoljuk fél dl olajjal. A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és megfuttatjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a csiperkét, a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és felöntjük 2 dl vízzel. Összekeverjük, ha felforrt fűszerezzük, és pár percig főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük. A fűszeres karajt pirosra sütjük, tálaláskor köré rakjuk a gombamártást.



Tejszínes-sajtos gombamártás

Hozzávalók:
0,5 kg gomba
1 nagy fej hagyma
25 dkg reszelt trappista
2 dl tejszín
2 ek liszt
petrezselyem

Elkészítése:
A gombát megtisztítom, felszeletelem. A hagymát felaprítom és egy kis olajon megfonnyasztom, ráteszem a gombát is, később, ha a gomba is összeesett, a reszelt sajtot. A tejszínt és a lisztet csomómentesre elkeverem, hozzáöntöm a gombához és folyamatos kevergetés mellett besűrítem a mártást. Szükség esetén kis tejjel higítható.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése